{Haptonomie}

de leer van de tast.

Hapsis: de tast
Nomos: de leer

 

We vergeten wel eens te luisteren naar ons lijf.

Door de hectiek van de dag en de vele prikkels in ons leven zijn we geneigd ons meer te verhouden tot de ander en onze omgeving dan tot jezelf. Dat alles zorgt ervoor dat we veelal in ons hoofd zitten. We hebben daardoor minder aandacht voor ons lijf. Fysieke pijn en emotionele pijn; vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten, moeilijk keuzes kunnen maken, over eigen grenzen gaan of zelfs een burn-out kunnen daarvan de gevolgen zijn.

Van Pijn verkramp je. Als je verkrampt, hou je de pijn vast. Als je de pijn vasthoudt heb je deze misschien over tien jaar nog. Hoe kan je die pijn laten stromen? Soms is het goed om door de pijn heen te voelen en er niet vanaf te gaan. Door het doorvoelen kan de pijn verzachten. Een haptonoom, of haptothearpeut kan je daarbij helpen door een gesprek met je aan te gaan, praktische oefeningen met je te doen of door aanraking op de behandelbank.

We vergeten te luisteren naar ons lijf. Wat voel ik? Wat vind ik prettig? Waar heb ik behoefte aan? Bij wie voel ik me veilig?

Vanuit een eigen stevige basis weer opnieuw contact maken.

Haptonomie zorgt ervoor dat je vanuit een eigen stevige basis weer opnieuw contact kunt maken met andere mensen en je omgeving.

Het affectieve contact speelt hierin een belangrijke rol. Contact op een liefdevolle manier.

Haptonomie stem en presentatie

In mijn prive- en groepslessen werk ik aan een bewustzijn van adem en stem. De stem is de verbinder van onze binnen-en buitenwereld en staat in contact met ons gemoed. Aan onze stem horen we vaak hoe we ons voelen.

Hoe uit je jezelf? Hoe klinkt jouw stem voor jezelf? Hoe klinkt jouw stem voor anderen? Wat vind je van je stem? Hoe voelt het om voor groepen te spreken? Hou je van zingen? Zo niet, waardoor komt dat? Hoe kunnen we onszelf vrijer voelen wanneer we spreken en/of zingen?

Naast de adem en stem kijken we ook naar ons gehele lichaam. Door middel van praktische oefeningen creëren we een bewustzijn van ons lijf in contact met anderen, zodat een moeilijk zakelijk gesprek of een auditie vrijer kan voelen vanuit je eigen kracht. Hoe kom je een ruimte binnen? Hoe maak je contact met mensen in je privé en in zakelijke kringen.

Wat zijn jouw unieke kernkwaliteiten? Welke kwaliteiten heb je al en kan je direct inzetten als je jezelf presenteert?

Met deze vragen gaan we aan de slag. De lessen, trainingen en workshops zijn altijd op maat gemaakt en zijn interactief. Per individu of groep kijk ik waar behoefte aan is. Vertrouwen en plezier zijn hierin belangrijk voor mij.